Bilim insanları, uzun süreli yalnızlığın yaşlılarda felç riskini artırabileceğini ortaya koydu. Harvard Üniversitesine bağlı T.H. Chan Halk Sağlığı bölümünden araştırmacılar tarafından yapılan araştırmada, uzun süreli yalnızlık ile felç riski arasındaki ilişki incelendi. Sonuçları ise "eClinicalMedicine" dergisinde yayımlandı.

Araştırmanın ilk etabında, Michigan Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Enstitüsü tarafından hazırlanan Sağlık ve Emeklilik Çalışması'nın (HRS) verileri kullanıldı. Yalnızlık düzeylerini ölçmeye yönelik sorular hiç felç geçirmemiş 50 yaş ve üzeri 12 bin 161 kişiye yöneltildi.

İkinci etaba devam eden 8 bin 936 kişiye 4 yıl sonra da aynı sorular soruldu. Bu sırada katılımcıların söz konusu dönemde felç geçirip geçirmediklerine dair veriler derlendi.

Araştırmacılar, yalnızlık düzeyleri bakımından katılımcıları 4 gruba ayırdı ve gruplardaki yaşlılardan son 4 yılda felç geçirenlerin verilerini karşılaştırdı.

Çocuklarda Akıllı Telefon Kullanımı Ruh Sağlığını Tehdit Ediyor! Çocuklarda Akıllı Telefon Kullanımı Ruh Sağlığını Tehdit Ediyor!

Yalnız Olanların Felç Riski Yüzde 56 Daha Yüksek

Araştırmacılar, yaşadıkları uzun süreli yalnızlık nedeniyle "kronik yalnızlık hissi yaşayanlar" grubunda yer alanların, yalnızlık düzeyi düşük olanlara oranla felç geçirmiş olma oranının yüzde 56 daha yüksek olduğunu tespit etti.

Bu bulgulardan yola çıkan araştırmacılar, uzun süreli yalnızlığın yaşlılarda "felç geçirme ihtimalini arttıran risk faktörü" olabileceğini ve bunun uzun vadede ortaya çıkabileceğini belirtti.

Sonuç:

Uzun süreli yalnızlık, yaşlı bireyler için önemli bir risk faktörü olarak öne çıkıyor. Bu nedenle, yaşlı bireylerin sosyal bağlarını güçlendirmek ve yalnızlık hissini azaltmak, felç riskini minimize etmek için kritik öneme sahip olabilir.

Editör: Haber Merkezi