Bilim insanları, video oyunlarının çocukların zekâ gelişimi üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koyan dikkat çekici bir araştırmaya imza attı. Hollanda, Almanya ve İsveçli uzmanların ortak yürüttüğü çalışmada, ABD’deki 9.855 çocuğun ekran kullanım alışkanlıkları incelendi.
Araştırmaya göre çocuklar günde ortalama 2.5 saat televizyon veya çevrimiçi video, 1 saat video oyunu oynuyor ve yaklaşık yarım saat sosyal medya kullanıyor. İki yıl sonra 5 binden fazla çocuğun bilişsel yetenekleri yeniden test edildi.
Sonuçlar, yaşıtlarına göre daha fazla video oyunu oynayan çocukların IQ seviyelerinde ortalama 2.5 puanlık bir artış olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, bu değerlendirmeyi okuduğunu anlama, hafıza, görsel-mekansal algı, esnek düşünme ve öz denetim gibi becerilere odaklanan testlerle yaptı.
Sinirbilimci Torkel Klingberg, araştırmanın ekran süresinin çocuklar üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını ortaya koyduğunu belirtti:
"Sonuçlarımız, ekran süresinin çocukların bilişsel gelişimine zarar vermediğini ve video oyunlarının zekayı artırabileceğini gösteriyor."
Araştırmada oyun türleri (mobil, konsol, bilgisayar) ayrıştırılmasa da genel etkinin problem çözme, stratejik düşünme ve hızlı karar alma gibi alanlarda pozitif olduğu vurgulandı.
Çalışmanın sonuçları, dünyanın saygın bilimsel yayınlarından Scientific Reports dergisinde yayımlandı.