Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Berrak Beyoğlu Oruç, artan hava sıcaklıklarının özellikle hamileler, çocuklar ve yaşlılar için tehlike oluşturduğunu belirtti. Güneş ışını maruziyetinin bu gruplarda daha ciddi etkiler yarattığını ifade etti.

Sıcak Çarpması Belirtileri ve Önlemler

"Öğle saatlerinde güneşe maruz kalmak, vücutta ileri derecede sıvı kaybına (dehidratasyon) neden olabilir. Bu durumda yüksek ateş, kuru cilt, bulantı, kusma gibi semptomlar görülebilir" dedi. Hamilelerin, bu tür durumlarla karşılaşmamak için öğle saatlerinde dışarı çıkmaktan kaçınmaları ve bol sıvı tüketmeleri gerektiğini vurguladı.

Sıvı Kaybını Önlemek İçin Öneriler

Op. Dr. Oruç, "Günde 2-3 litre su tüketilmeli, çay ve kahve gibi sıvı kaybını artıracak içeceklerden kaçınılmalı. Güneşe çıkmadan önce mutlaka güneş kremi sürülmeli ve düzenli olarak yenilenmelidir" dedi.

Çocuklarda Akıllı Telefon Kullanımı Ruh Sağlığını Tehdit Ediyor! Çocuklarda Akıllı Telefon Kullanımı Ruh Sağlığını Tehdit Ediyor!

Acil Durumlar ve İlk Müdahale

"Sıvı kaybına bağlı semptomlar başladığında, bilinç açıksa su tüketilmeli, hava alımı sağlanmalı. Bilinç kapalıysa ağızdan su verilmemeli ve derhal sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: dha