Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan, bilinçsiz antibiyotik kullanımının hızla artan antibiyotik direnci sorununun temel nedenlerinden biri olduğunu belirtti. '18-24 Kasım Dünya Antimikrobiyal Direnç (AMR) Haftası' dolayısıyla açıklamalarda bulunan Yarsan, önlem alınmaması halinde antibiyotik dirençli mikroorganizmaların insan hayatını tehdit eden boyutlara ulaşacağını vurguladı.

Antibiyotik Direnci ve Çarpıcı İstatistikler

Prof. Dr. Ender Yarsan, her yıl milyonlarca insanın antibiyotik dirençli enfeksiyonlardan hayatını kaybettiğini ifade ederek şu bilgileri paylaştı:

Sömestr Tatilinde Aile ve Çocuklar İçin En Verimli Etkinlikler Sömestr Tatilinde Aile ve Çocuklar İçin En Verimli Etkinlikler
  • Her 45 saniyede bir kişi antibiyotik dirençli enfeksiyonlardan ölüyor.
  • 2019'da bu sayının 1,2 milyon olduğu, 2021'de ise 4,7 milyona yükseldiği bildirildi.
  • Eğer önlem alınmazsa, 2050 yılında her 3 saniyede bir can kaybı yaşanabilir.

Yarsan, 2016 yılında yapılan bir çalışmaya atıfta bulunarak, 2050 yılında yılda 10 milyon insanın antibiyotik dirençli enfeksiyonlar nedeniyle ölebileceği öngörüsünde bulunulduğunu hatırlattı.

Yanlış Antibiyotik Kullanımının Etkileri

Antibiyotiklerin, bakteri kaynaklı hastalıkların tedavisinde hayati bir rol oynadığını ancak bilinçsiz kullanımlarının ciddi sorunlara yol açtığını vurgulayan Yarsan, şunları söyledi:

"Önerilen dozda ve sürede kullanılmayan antibiyotikler, bakterilerin direnç geliştirmesine neden oluyor. Ayrıca ilaç kullanımı hekim kontrolünde olmalı. Tedavi süresi bitmeden antibiyotiğin bırakılması direncin en önemli sebeplerinden biridir."

Korkutucu Gelecek Senaryosu

Antibiyotik direncinin ölüm oranlarını hızla artırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Yarsan, 2004 yılında dünya genelindeki antibiyotik kullanımının 80 bin tonun üzerinde olduğunu belirtti. Bu yüksek kullanımın hem insanlarda hem de hayvanlarda direnç sorununu tetiklediğini ifade eden Yarsan, bilinçli ilaç kullanımının önemine dikkat çekti.

Kaynak: dha