Japon bilim insanları, dişlerini kaybeden milyonlarca insanı umutlandıracak büyük bir adım attı. Osaka’daki Kitano Hastanesi ve Kyoto Üniversitesi iş birliğiyle geliştirilen ve dişleri yeniden çıkarmayı hedefleyen deneysel bir ilacın, Eylül 2024’te insan deneylerine başlandığı açıklandı.

İlacın temelinde, daha önce gelincik ve fareler üzerinde yapılan deneylerde diş büyümesini tetiklediği tespit edilen USAG-1 adlı genin baskılanması yatıyor. Bu gen, kemik morfogenetik protein (BMP) ile olan etkileşimi bozan monoklonal antikor teknolojisi ile hedef alınıyor. Bu sayede diş köklerinin yeniden aktive edilerek dişlerin doğal yollarla büyümesi sağlanıyor.

11 Ay Sürecek Klinik Deneme

İnsan deneyleri, 30 ila 64 yaş arasındaki, en az bir dişi eksik olan 30 erkek üzerinde yürütülüyor. 11 ay sürecek çalışmada, ilaç intravenöz olarak uygulanacak ve hem etkinliği hem de güvenliği test edilecek. Hayvan deneylerinde herhangi bir yan etki gözlenmediği belirtildi.

Hedef: 2030’da Herkes İçin Kullanılabilir Olması

Eğer deneyler başarıyla sonuçlanırsa, bir sonraki aşamada 2 ila 7 yaş arası ve dörtten fazla dişi eksik olan çocuklar üzerinde uygulamaya geçilecek. 2030 yılına kadar, diş eksikliği çeken herkes için genel kullanıma uygun bir ilaç geliştirilmesi hedefleniyor.

Yatmadan Önce Ekran Bakılan 1 Saat Uykusuzluk Riskini %59 Artırıyor Yatmadan Önce Ekran Bakılan 1 Saat Uykusuzluk Riskini %59 Artırıyor

Araştırmanın başındaki isim olan Prof. Dr. Katsu Takahashi, "Bu tedavi başlangıçta doğuştan diş eksikliği yaşayanlara odaklanacak, ancak zamanla diş kaybı yaşayan herkes için çözüm sunacak" dedi.