Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Sorumlusu Uzman Diyetisyen Gülşah Bulut, B12 vitamini eksikliğinin yanlış beslenme alışkanlıklarıyla arttığını belirterek önemli uyarılarda bulundu. Bulut, “Protein kaynaklarına ulaşım zorlaştıkça, insanlar daha fazla işlenmiş gıdalara yöneliyor. Bu da birçok vitamin eksikliğine neden oluyor” dedi.

B12 eksikliğinin önlenmesi için dengeli ve yeterli beslenmenin şart olduğunu vurgulayan Bulut, sağlıklı bireylerde bu eksikliğin görülmemesi gerektiğini, ancak bazı hastalıklar ve ilaçların B12 emilimini etkileyebileceğini söyledi. Eksikliğin hekim kontrolünde tespit edilip gerekiyorsa takviye ile giderilmesi gerektiğini belirtti.

SMA'lı Çocuklara Yeni İlaç Müjdesi: SGK Geri Ödeme Listesinde SMA'lı Çocuklara Yeni İlaç Müjdesi: SGK Geri Ödeme Listesinde

Doğal B12 kaynaklarına dikkat çeken Bulut, günlük olarak 2 su bardağı süt veya yoğurt, 2-3 köfte büyüklüğünde et, tavuk ya da balık tüketilmesinin eksikliği önlemede yeterli olabileceğini ifade etti.

Gençler Paketli Gıdalara Yöneliyor

B12 eksikliğinin son yıllarda artmasının nedenleri arasında ekonomik koşullar ve değişen beslenme alışkanlıkları da yer alıyor. Özellikle gençlerin ve çocukların ara öğünlerde sağlıklı gıdalar yerine paketli ürünleri tercih ettiğini belirten Bulut, “Süt, ayran, kefir ya da meyve gibi sağlıklı seçenekler tercih edilmeli” dedi.

B12 Vitamini Neden Önemlidir?

B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin oluşumu, sinir hücrelerinin sağlıklı kalması ve DNA üretimi gibi hayati görevler üstlenir. Eksikliği; yorgunluk, unutkanlık, sinir sistemi sorunları, iştahsızlık, kas zayıflığı ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olabilir.

Kaynak: DHA