Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Nafiye Yılmaz, Ocak Ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Rahim ağzı kanserinin yüzde 99 oranında HPV enfeksiyonuna bağlı geliştiğini vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, erken tanı ve aşılama programlarının önemine dikkat çekti.
HPV Enfeksiyonu ve Kanser İlişkisi
HPV enfeksiyonunun genellikle belirti vermeden tespit edildiğini belirten Yılmaz, “Anormal kanamalar, ilişki sonrası kanamalar ve kötü kokulu akıntılar rahim ağzı kanseri açısından uyarıcı olmalıdır” dedi. HPV Tip 16 ve Tip 18 gibi yüksek riskli türlerin kansere yol açabileceğini belirtti.
Tarama ve Tedavi Yöntemleri
Prof. Dr. Yılmaz, smear ve HPV testleri ile tarama yapılarak erken tanı koyulabileceğini ifade etti. Smear testi 21-65 yaş arası kadınlara, HPV testi ise 30 yaşından itibaren öneriliyor. Risk saptanan durumlarda ileri tanı testleri (kolposkopi, biyopsi) ve bireysel özelliklere göre tedavi yöntemleri uygulanıyor.
HPV Aşısı ile Korunma
HPV aşılarının kansere karşı etkili bir koruma sağladığını belirten Yılmaz, 9-14 yaş aralığında 2 doz, 15 yaşından itibaren 3 doz aşı uygulanmasının önerildiğini söyledi. DSÖ tarafından desteklenen bu programların gelişmekte olan ülkelerde yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.
Rahim Ağzı Kanseri Risk Faktörleri
Tedavi edilmemiş HPV enfeksiyonu, korunmasız cinsel ilişki, sigara kullanımı, erken yaşta cinsel ilişki, birden fazla partner ve bağışıklık sistemini baskılayıcı hastalıkların en önemli risk faktörleri olduğunu belirten Yılmaz, bu risklerin farkında olunması gerektiğini vurguladı.
“Tarama ve Aşılama Hayat Kurtarır”
“Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir hastalıktır” diyen Yılmaz, düzenli tarama ve HPV aşısının kansere karşı en etkili yöntemler olduğunu söyledi.