SAOB Dönem Koordinatörü Cevat Öncü, Samsun'un geleceği için bilimsel yaklaşımın şart olduğunu ifade etti.

Samsun Akademik Odalar Birlikteliği (SAOB) Dönem Koordinatörü ve Sözcüsü Cevat Öncü, ‘Bizim Kanaldaa’ da yayınlanan ‘Cevap Bekleyen Sorular’ programına konuk oldu. SAOB’un ne zaman hangi amaçla kurulduğunu ve bugüne kadar neler yaptıklarını anlatan Cevat Öncü, kentin geleceğine dair bilim ve tekniğin ışığında hiçbir siyasi görüşe ön yargılı yaklaşmadan kentin sorunlarına çözüm arayacaklarını dile getirdi.

SAOB’un 2019 yılı ocak ayında kurulduğunu belirten Öncü, “Samsun'da örgütlü bulunan, kanunla kurulmuş, 24 odanın bir araya gelmesiyle oluşturulmuş bir birlikteliktir. Tamamen gönüllülük esasına göre oluşturulmuş bir birlikteliktir. Yaklaşık 25 bin üyeye ve böyle bir temsiliyete sahip bir birliktelik. Amaç ve tüzüğünü birlikte yazdık. Samsun ve Orta Karadeniz ihtiyaçları, sorunları ve tespiti, bu sorunların akademik bakış açısıyla bilim ve tekniğin ışığında yol göstericiliğinde çözüm önerileri geliştirmek ve bu çözüm önerilerini de zaman zaman yazılı ve görsel basın aracılığıyla kamuoyuyla ve kent yönetiminde söz sahibi olan yetkililerle paylaşıyoruz.

cevat-oncu-saob-samsun-4

Özellikle yapmış olduğumuz, gelenek haline gelmiş, önemsediğimiz çalışmalardan birisi her genel ve yerel seçimler öncesinde uzunca bir çalışma vakti ayırarak tüm odalarımızın katkı ve katılımlarıyla ‘Samsun Kent Raporu’ hazırlıyoruz. Bu rapor temel olarak SAOB’un amaç ve ilkeleri doğrultusunda, ‘İnsana, Doğaya Ve Çevreye Duyarlı Üreten Ve Gelişen Bir Samsun Hayaliyle Birlikteyiz’ sloganı ile yola çıkarak, açılımı insan odaklı projelere insanları yönlendirmek, anlatmak, doğaya ve çevreye saygılı yatırımlarda öne çıkmak; bildiğiniz gibi sanayi ve istihdamın Türkiye ve dünyanın her yerinde zaman zaman doğa, çevre ve tarım alanları ile çatışması söz konusu olabilir. Bunu sanayi ve istihdamı geliştirirken bu alanlara da saygılı ve koruyucu mantıklı yapılması konusunda mücadeleler veriyoruz” dedi.

“SAOB Samsun'da örgütlü bulunan, kanunla kurulmuş, 24 odanın bir araya gelmesiyle oluşturulmuş bir birlikteliktir. Amacımız, Samsun ve Orta Karadeniz ihtiyaçları, sorunları ve tespiti, bu sorunların akademik bakış açısıyla bilim ve tekniğin ışığında yol göstericiliğinde çözüm önerileri geliştirmek..."

‘Samsun'da Çevre ve Doğa Konusunda Olumlu Adımlar Atılıyor’

Cevat Öncü, Samsun Akademik Odalar Birlikteliği (SAOB) Dönem Koordinatörü ve Sözcüsü olarak, Samsun'da çevre ve doğa konusunda olumlu ve olumsuz örneklerin bulunduğuna dikkat çekti. Öncü, "Çarşamba Ovasına kurulan Biyokütle Enerji Santrali bizim de birçok meslek odası, demokratik kitle örgütü ve sivil toplum örgütü ile birlikte karşı durduğumuz uygulamalarda biridir. Yeterli bulmamamıza rağmen takdirle karşıladığımız yenilenebilir enerji konusunda Samsun'da ufak tefek girişimler var. Bunlara fikirsel bazda destek oluyoruz. Bu temel ilkeler doğrultusunda görüş ve önerilerimizle Samsun'a katkı vermeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Öncü, Samsun Kent Raporu'na da Değinerek Şunları Söyledi:

"Raporumuzda kent kimliği ve kentleşme konularını ele aldık. Samsun'da, pek çok ilimizde olduğu gibi vaktinde çarpık, kuralsız ve kontrolsüz yapılaşmadan kaynaklanan yaklaşık olarak yüzde 60 uygun olmayan yapılar bulunmaktadır. Doğa olayları ise ayrı bir başlık oluşturuyor. Özellikle Kuzey Anadolu fay hattının Samsun il sınırlarından geçmesi, deprem konusunda dikkat çekici bir gerçektir. Bu nedenle, deprem ve Samsun ili başlığıyla bir açılım yaptık. Bununla bağlantılı olarak afet yönetimi konusuna da değindik. Ülkemizde yaygın olarak yanlış algılanan afet yönetimi, aslında doğa olaylarının afete dönüşmemesi için alınması gereken tedbirlerdir. Ancak maalesef ülkemizde afetler olduktan sonra yapılan çalışmalar afet yönetimi olarak algılanıyor."

Ayrıca raporlarında sanayi ve istihdamla ilgili tespitlerde bulunduklarını belirten Öncü, "Samsun'da istihdamın nasıl artırılacağı, hangi noktalarda daha doğru yatırımlar yapılacağı gibi konular üzerinde çalışmalarımız var" şeklinde açıklamalarda bulundu.

cevat-oncu-saob-samsun-3

Samsun Akademik Odalar Birlikteliği (SAOB) Dönem Koordinatörü Cevat Öncü, şehirdeki temel sektörlerin değerlendirmesine açıklamalarını sürdürdü. Samsun’un tarım ve hayvancılık potansiyelinin var olduğunu belirten Öncü, "Samsun, baktığınız zaman tarım ve hayvancılık konusunda geçmişten beri belli bir potansiyeli olan şehirlerimizden biri. Ancak yeterli düzeye gelememiş. Bu konuda da ilgili odalarımızın görüş ve önerileri ile tespitleri var" dedi.

Enerji konusuna da vurgu yapan Öncü, temiz ve yenilenebilir enerjinin önemini raporlarında belirttiklerini ifade etti. Sağlık ve eğitim alanındaki sorunlara dikkat çeken Öncü, özellikle Samsun'da yapımı devam eden 900 yataklı Şehir Hastanesi projesinin kent içi ulaşımında problem oluşturabileceğini ele alarak, "Sağlık yerleşkeleri, yürüme mesafesinden sürekli araç trafiği ile taşımaların yapılacak olması ve buna yönelik yeterli altyapı çalışmalarının örneğin raylı sistemin ulaşmadığı bir yapı olduğunu düşündüğümüz için bununla ilgili de yine paylaş odalarımızın görüş ve önerileri doğrultusunda söylemlerimiz var" şeklinde konuştu.

Hukuk alanında da önerilerde bulunan Öncü, "Hukukun üstünlüğü ve adaletin yerleşmesi adına baromuzun ve benzer odaların katkılarıyla bu konuda fikir ve söylemlerimiz var" ifadelerini kullandı. Öncü, meslek mensuplarının görev sırasında yaşadığı şiddet olaylarını önlemeye yönelik tavsiyelerin de raporlarında yer aldığını kaydetti.

Samsun'da Ulaşım ve Akıllı Kent Uygulamalarını Değerlendirdi

Samsun Akademik Odalar Birlikteliği (SAOB) Dönem Koordinatörü Cevat Öncü, şehirdeki ulaşım ve ulaştırma konularındaki tespitlere dikkat çekerek, özellikle doğu ve batı çevre yolu ihtiyaçlarına değindi. Öncü, "Samsun her yıl büyüyen bir şehir. Bundan kaynaklı doğu ve batı çevre yolu ihtiyaçlarının ki özellikle doğu çevre yolu, Samsun'a İç Anadolu'dan gelen transit trafik yükü buradan Doğu Karadeniz tarafına doğru ilerlemekte. Bunun çözümü için batı çevre yolundan önce doğu çevre yolunun planlanması, projelendirilmesi ve hayata geçirilmesi için görüş ve önerilerimiz var" dedi.

"Samsun'un sorunlarına bilim temelli çözümler sunan SAOB, kentin geleceğini şekillendiriyor. Bilim ve teknik ışığında sorunlara yaklaşıyor. Samsun Akademik Odalar Birlikteliği (SAOB), kentin ihtiyaçlarına akademik bakış açısıyla yaklaşıyor. Bilim ve teknikle sorunlara çözüm sunuyor.”

Öncü, doğu çevre yolunun öncelikli olması gerektiğini vurgulayarak, "15 yılda tamamlanan 15 kilometre boyundaki, yeni garajdan başlayıp belediyeevlerine ulaşan, başlandığında çevre yolu denilen yolun artık kent içi ulaşım yolu olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Oraya palyatif çözümler geliştirildi. Bunların da çözüm olmadığını biz altını çizerek söylüyoruz. Gelişmiş ülkelerdeki gibi çözümün çevre yollarında olduğunu belirtmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Akıllı kent uygulamalarına da değinen Öncü, Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği projelerin verimliliğini ve etkilerini zamanla gözlemleyeceklerini ifade etti. Özellikle ulaşım ve ulaştırma alanında yaşanan sıkışıklıkların çözümünün, tek bir kavşağın değil, tüm ulaştırma enstrümanlarının entegre bir şekilde çalışmasıyla mümkün olduğunu belirtti.

cevat-oncu-saob-samsun-5

Samsunspor'un Süper Lig'e yükselmesinden duyduğu mutluluğu dile getiren Öncü, raporun spor bölümünde Samsun'un spor alanındaki başarılarına vurgu yaptı. Boksta, judoda, tekvandoda, atıcılıkta ve okçulukta elde edilen başarıların teşvik edilmesi ve yerel yönetimler tarafından desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Hazırladıkları raporu seçim dönemlerinde tüm adaylara sunduklarını ve bu süreçte aldıkları geri dönüşlerin, muhalif kanattan olumlu olduğunu ifade eden Öncü, SAOB'un ortak paydasının Samsun olduğunu ve bilimsel analizlerle yaklaştıklarını belirtti. Öncü, tüm paydaşlara fikirleri ve önerileri için teşekkür etti.

Samsun Akademik Odalar Birlikteliği (SAOB) Dönem Koordinatörü Cevat Öncü, SAOB'un kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği çalışmaları anlatarak, özellikle altyapı ve planlamada titizlik gerekliliğine vurgu yaptı. Öncü, "SAOB 2019 yılında kuruldu. O dönemde Samsun-Ankara uçak seferlerinin planlamasının yetersiz olduğunu belirttik. Üç uçuş vardı ve bu bizce yeterli değildi. Daha önce 6-7 gün karşılıklı seferler vardı.‘Ankara’ya gidiş gelişlerin yoğun olduğu ve yeterli düzeye getirilmelidir’ diye hatta bizim dışımızdaki unsurların da katılımıyla yaklaşık burada 50 bin imzayı temsil eden bir açıklama yaptık. Bu açıklamayı da o dönem Samsunlu olan Sivil Havacılık Genel Müdürüne ilettik. Bize verilen cevap şu oldu; ‘İlk planlama döneminde bunu dikkate alacağız.’ Belirttiğim gibi o dönemde haftada üçtü karşılık gidiş geliş seferler, bizim bu açıklamamızdan sonra ikiye düştü. Ama bu birlikteliğin iyi işler yapacağının ilk adımıydı bu" dedi.

Cevat Öncü, "Kent Raporu temel olarak SAOB’un amaç ve ilkeleri doğrultusunda, ‘İnsana, Doğaya Ve Çevreye Duyarlı Üreten ve Gelişen Bir Samsun Hayaliyle Birlikteyiz’ sloganı ile yola çıktık..."

2019 yerel seçimleri öncesi tüm adaylara hazırladıkları Kent Raporunu ilettiklerini kaydeden Öncü, "Seçim sonrası seçilen ilçe belediye başkanlarına ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Demir'e ziyaretlerde bulunduk ve raporlarımızı ilettik. O dönemin iddialı adayları şu anki başkan Mustafa Demir, ittifakın diğer adayı Hayati Tekin ve bağımsız aday Erhan Usta, üçüne de bu kent raporumuzu sunduk Deprem master planı ile ilgili bir ön çalışmamız vardı, bunu da kendilerine takdim ettik. Ortak paneller düzenledik, sorular sorduk, onların vaatlerini dinledik. Seçim propagandalarını ve yapacakları projeleri dinledik. Özellikle hepsi, kent raporunda yer alan konular, deprem master planı konusunda seçimlerden sonraki süreçte ilgili meslek odaları ile birlikte hareket ederek Samsun'a bunları kazandırmak ve var olan eksiği, noktası gidermek, olanları geliştirmek olmayanları tasarlamak şeklinde son derece sempatik yaklaşımlar gösterildi.

Seçimlerden sonra seçilen ilçe belediye başkanlarımızın büyük kısmına ve de Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Demir'e raporlarımızla beraber ‘hayırlı olsun’a gittik. Hatırlatmada bulunduk. Dedik ki; ‘Seçim dönemlerinde yoğundunuz, bunları size iletmiştik ama ola ki bir yerlerde kalmıştır, ola ki yakınınızda değildir, tekrar takdim ediyoruz’ diye hatırlattık. Yine ilk günlerin heyecanıyla ‘planlayalım yapalım’ dendi. Belirli süreler geçti, basın yayın yoluyla hatırlattık. Hiç geri dönüş alamadık, bunlarla ilgili olumlu dönüşler alamadık maalesef. Ama bu bizi yıldırmıyor tabii ki. Biz bu konuda gerçekleri söylemeye, eleştirmeye, fikir ve önerilerimizi ortaya koymaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Cevat Öncü,  "SAOB, bilim ve teknikle Samsun'un sorunlarına odaklanıyor. Kentin geleceği için çözüm yolları arıyor."

Son olarak, Samsun'un geleceği için bilimsel ve teknik çözümlerin şart olduğunu vurgulayan Öncü, planlamalarda aceleci davranmanın dezavantajlarına dikkat çekti. Projelerin titizlikle ele alınması ve eksikliklerin giderilmesinin önemine vurgu yaptı.