Gunaydinsamsun.com genel yayın yönetmeni İbrahim Canbulat, Samsun’un tarihine, ruhuna, kültürel varlıklarına verilen zararı yazdı!

Samsun’dan medyaya yansıyan bir haber…

Habere göre; ‘Atakum’un Tarihi Geçmişi ve Turizme Katkıları’ başlığı altında bir sempozyum düzenlenmiş. Atakum Belediyesi’nin ev sahipliğindeki sempozyumun konuşmacılarından biri de OMÜ Turizm Fakültesi’nden Doç. Dr. Mutlu Kaya imiş.

Sevgili hocamız, sempozyumda altı çizilesi cümleleri ardı ardına sıralamış.

Mutlu hoca bakın neler söylemiş:

‘Ortak kent kültürü turizmin gelişmesi için önemlidir. Şehir yaşamının somut olmayan kültürel mirasının korunması lazım. Mesela Samsun Fuarı. Samsun için somut olmayan kültürel mirastı. Bugün artık yok.’ 

‘Stadyumlar, somut olmayan kültürel mirastır! Liverpool’un stadı 130, Manchester United’in stadı 100 yıllık ama biz stadyumları yıkarak şehir dışına götürüyoruz. Spor kültürünü tamamen ortadan kaldırıyoruz.’

Hocamın sözleri üzerine kendi kişisel tarihim gözlerimin önüne geldi, geçmiş günlere gittim, derin düşüncelere daldım.

***

Ben Çarşambalıyım.

Orta Mahalle’de, Terme Caddesi’nde, Huzur Apartmanı’nda büyüdüm!

Çocukluğuma dair güzel hatıraların ev sahibi olan Atatürk İlkokulu bugün artık yok! Çünkü yıkıldı… Hoş çocukluk arkadaşım Hacı da artık Çarşamba’dan göçtü, gitti.

Hafta sonları peşpeşe üç maç izlediğim Çarşamba Ada Stadı bugün artık yok! Çünkü yıkıldı… Hoş Ada’nın gediklisi mezbahacı Serdar abi de artık aramızda yok.

Çocukluğumun dev takımı Çarşambaspor’a ev sahipliği yapan Yeşilırmak Stadı bugün artık yok! Çünkü yıkıldı… Kulübün yöneticisi İzzet abi de artık aramızda yok.

Çarşamba’dan aile boyu minibüse doluşarak geldiğimiz mekanlardan Samsun Fuarı bugün artık yok! Çünkü yıkıldı… Motorcu abiler de artık aramızda yok.

Tutkunu olduğumuz Samsunspor’un tarihi başarıları yakaladığı 19 Mayıs Stadı bugün artık yok! Çünkü yıkıldı… Stad yok ama Yüksel baba da artık aramızda yok!

Yok oğlu yok yani.

***  

Siz de kişisel tarihinize giderek örnekler verebilirsiniz.

Üzücü, can sıkıcı, iç acıtıcı bir yokediş.

Yıkılanın, yıkılanların yeri, yerleri değiştirildi, başka başka yerlerde yenileri yapıldı, doğru. Ama hangisindeki ruh yeni yapılara taşındı? Cevabı ben yazayım; hiçbirinde.

Samsun’u değiştirirken, dönüştürürken, yenilerken iyi bir şey yapıyormuşcasına Samsun’un tarihini, ruhunu, kültürel varlıklarını, mirasını tuz buz ettik!

 Kenti yönetenler kadar bizler de suçluyuz!

Bari bundan sonra hassasiyet gösterelim! Hala yıkılmayan, ayakta duran kültürel miras yapılarını pamuklara sararak koruyalım!

Kültürel mirasa zarar vermeden kentlerin dönüştürüleceğini unutmayalım!

Lütfen.