Yaz aylarında hemen hemen her hafta sonu bir düğün konvoyunun sesini duyuyor ve işyerlerimize veya evlerimize sıklıkla bu aylarda düğün davetiyesi alıyoruz.

Düğünlerde evlenen çiftlere altın, para vb. takılar takıyoruz. Bu mutlu günlerinde insanlar tabiki düğün takılarının kimin olacağını düşünmeyecektir.

Ancak mutlu günler son bulup iş boşanma sürecine geldiğinde akla gelen ilk sorulardan biri, düğünde takılan altınların kimin olduğu konusudur.

Öncelikle ziynet eşyalarının kime ait olacağı ile ilgili hukukumuzda yazılı bir kural olmadığını ve bu sebeple Yargıtay’ın yerleşik kararlarına göre kararlar verildiğini söylemek durumundayız.

Bu nedenle zaman zaman Yargıtay’ın yerleşik kararları değişim gösterebilmektedir. Yargıtay’ın bu konu hakkındaki en son karar değişikliği 4 Nisan 2024 tarihindedir. Bu karar değişikliğinin öncesindeki görüş şu şekildedir:

‘’Kadına takılan para, çeyrek, gram, vb. ziynet eşyaları ve kadınsı altınlar kimin tarafından takılırsa takılsın kadına aittir.’’

‘’Erkeğe takılan para, çeyrek, gram, vb. ziynet eşyaları ve kadınsı altınlar kimin tarafından takılırsa takılsın kadına aittir.’’

‘’Kutuya veya sandığa atılan paralar ve altınlar da kadına aittir.’’

Yargıtay’ın genel görüşü yukarıda anlattığımız gibiyken 4 Nisan 2024 tarihinde görüş değişikliğine gidilmiştir. Yeni görüşe göre ise altınların kime ait olacağı aşağıda anlatacağımız gibidir:

                ‘’Kadına takılan para, çeyrek, gram, vb. ziynet eşyaları ve kadınsı altınlar kimin tarafından takılırsa takılsın kadına aittir. Ancak kadına takılan erkeksi ziynet eşyaları (erkek saati, vb.) erkeğe aittir.”

‘’Erkeğe takılan para, çeyrek, gram, vb. ziynet eşyaları erkeğe aittir. Ancak erkeğe takılan kadınsı altınlar (bilezik, kolye, zincir, vb.) kadına aittir.’’

‘’Kutuya veya sandığa atılan paralar ve altınlar da her iki tarafındır.’’

Yukarıda belirttiğimiz görüş değişikliğinden de görüleceği üzere Yargıtay düğün altınları konusunda keskin bir görüş değişikliğinde bulunmuştur.

Bundan böyle bu görüş değişikliğinin boşanma davalarında uygulanmasını hep birlikte göreceğiz. Her yazımızda bahsettiğimiz gibi bir eylemde bulunmadan önce alanında uzman bir avukattan yardım almanızı tavsiye ederiz.

Ayrıca haklarınızı asgari düzeyde de yazılarımızı veya başka güvenilir yazıları okuyarak öğrenmenizi temenni ederiz.